Blago onome tko nikada dijetu nije okusio!!!

Ja sam gurmanka. Da, volim jesti i to fino. Volim kremaste kolače, sladoled, ali i pošteni komad mesa. Volim kada sa društvom uživamo u svim balgodatima života i dobre kuhinje. Na moju sreću svi u mome životu su odlični kuhari, od pokojne none, mame, susjede, muža, sve silne svite rođakinja i rođaka. Jednostavno vjerujem kako nemem u blizini nekoga tko ne zna dobro kuhati. Uključujući i sebe samu. Ali...genetika mi nije sklona. Dakle, i voda se prima, kako bi rekli.

Povijest mojih dijeta vodi još u djetinjstvo. Danas bi počela n-tu dijetu, a do večeri bi ju zavšila. I tako se vrtimo u krug. Najveći motivator mi je bio sport. Genetici mogu zahvalit na popilično sportski obikovanom tijelu (u manjku izraza, mislm da je najbolje okarakterizirati čvrstom, jakom, sada malo ma nje čvrstom  mišiće pokrilo salo). Kile kad se gomilaju, idu svugdje, niti jedan dio kod mene nije pošteđen.

Moji kažu kako sam uvijek se znala dobro „upakirati“. Vjerujm na riječ. ;) Ja kažem kako me je kosa uvijek izvlačila (i još poneke druge stvari, ali ostavimo mjesta za kritičnost).

Danas bi trebala reći na dijeti sam ravno mjesec dana. Izgubila sam 6 kila. Kako?! Ne, nije lako. Kažu da sve dobre stvari u životu nisu niti jednostavne, niti lagane.

Stala sam na vagu. I trenutno dobila srčani. I moj dragi je stao. Povijest se ponovila, infarkt i u njegovom slučaju. Gledao je Dr. Ozza i odlučio krenuti na dijetu. Ja nisam mogla dozvoliti da on mršavi, a ja ne. A ne, taj film nećete gledat. Sjedilački način života, stresan posao, MCDonalds ispod ureda i linija manjeg otpora bili su sukrivci uz nas same.

Br. 1 – motivacija – moja motivacija je bila ravna lanjskom snijegu, rekla bi moja pokojna nona, dakle, nje postojala. Štikle sam nosila i tako i onako, pa koga briga da li je na pojasu jedna rupica manje ili više. Ali... dragi na dijeti, a ja ne, to se jednostavno nije moglo desit. A tek misli na ljetu i jednoj slatkoj guzi od 30 i koju... Upravo tako, nađite motivaciju. Ako je nemate, idemo zajedno, biti će lakše.

Br. 2 – izdržite prva dva dana – svi vode nekakve teorije, da je treći dan najteži. Moji najteži su bili prva dva – da se razumijemo, samo psihooški najteži. Činjenica kako mi je zabranjeno sve osim proteina (a lista dozvoljene hrane je poprilično duga) činilo me nervoznom. Kako to ja sad ne mogu jesti sve?! Vrlo jednostavno. Do sada nisam upoznala nikoga, ali stvarno nikoga tko je uspio smršaviti samo smanjenjem obroka (bez izbacivanja slatkog, kruha pašte...). Bez muke, nema nauke. Prva dva dana sam vrištala, gledala sve šta ne smijem jesti (ali niti inače ne jedem) i opet vrištala. Ali... izdržala.

Br.3 – voda, čaj, kava i Coca – Cola Zero & Jogurt!!!! – U ta prva tri dana sam posjetila toalet više puta nego cijeli mjesec zajedno. Ok, malo pretjerujem, ali duplo više nego obično. U čudu sam gledala kako nepotrebne količine vode napuštaju moje tijelo i doslovno me ispuhuju. Šok je bio veći kada je moja garderoba to potvrdila. Inače, cirkulacija kod mene ne postoji, pa kad su mi noge i ruke odjednom postale tople – još veći šok. Ali sam zato vraćala u nutra oko 2 litre tekućine i to sve gore navedene, ali bez šećera. Da, čak i Coca – Colu Zero. Preskočite prodike o aspartamu, jer ako će me nešto pokosit onda su u prednosti svi šećeri koje sam unosila (posebice sa sladoledom, koji je, vjerovali ili ne br. Po količini šećera ispred svih ostalih kolača i slastica).

Br. 4 – umjetna sladila i arome – vrlo jedostavno. Čovjek se navikne i bez šećera. Postoje dani kada grizem. PMS je neumoljiv, ali par kapi umjetnog sladila sve riješava. I bez aspartama. ;) Arome npr. Vanilije svaku su zobenu kašu učinile vrhunskim pudingom.

Br. 5 – slabost – organizam mi je bio u šoku (nek je malo, i psiha je bila kad je vidjela vagu), i sedmi dan sam osjetila slabost, malo mi se vrtilo, ali to je normalno s obzirom na prilagodbu organizma na novonastalu situaciju. Malo i tlak zafrkava i ljusne dole, ali ako slušate svoje tijelo, znat će te se ponašati u skladu s potrebama, i jednostavno popit kavu s malomasnim mlijekom.

Br. 6 – restorani – vjerovali ili ne, zbog sportskih obveza bila sam prisiljena jesti tjedan dana u hotelu ili restoranima, koja divota, naručiš što smiješ jest i kako želiš kuhano i neko ti drugi to spremi. Da, da, u restoranu možeš što želiš, ali nema deserta. Ah, čokoladni sufle, ah palčinke meni pred nosom, a tek moj sladoled... Skinute kile su najveći motivator i jedna kola ispred mene. Inače, padam na ispitu karaktera. Ali ovaj puta sam položila s desetkom.

Br. 7 – nema utrke s muškarcima – cure, utrku s dečkima u broju izgubljenih kila u startu ste izgubile zbog različitih načina funkcioniranja organizma (uključujući i različitih hormona) i metabolizma, dečki mršave brže, to je činjenica. Ajme, u kojoj sam krizi bila, gotovo prolupala kada sam vidjela njegovih 10 kg naspram mojih 6. Cijeli dan sam bila u depresiji :D

Br. 8 – oni dani u mjesecu – u PMS-u i kod samog ciklusa normalno je varirati na težini i skupljati vodu, ne brinite po završetku, sve se vraća na staro. Nemojte posustati i bezgranično se predati čokoladi. 

Br. 9 – nema opsesije vagom – vaga je alat kojime će te kontorlirati kilažu. Kilaža u toku dana varira, idealno se vagati otprilike na istom mjestu (položaj vage) i u isto vrijeme. Pazite da vam neravan pod ne doda još koju kilu i ubije vas u pojam. Normalno je na dijeti mjesečno izgubiti 4-5 kg bez napornog vježbanja, samo sa ekstremnom regulacijom prehrane. Da, ekstremnom, jer ništa ne pada s neba. Prehrana i vježbanje = stanje na vagi po vašoj želji.

Br. 10 – suha usta, zadah – kod proteinskih dijeta često se javljaju upravo ovi simptomi, kojih se vrlo lako riješit, povećet unos tekućina.

Br. 11 – plan – planovi su uvijek skloni promjenama, zato nemojte odmah odlučiti skinuti 30 kg, odredite si manje ciljeve koji će vas dodatno motivirati kada ih psotignete bez obzira, da li se radi o 4 kg ili 26 kg. Nagradite se na dionici puta nečime što volite. Iako je najveća nagrada zadovoljstvo samim sobom.

Mogla bih tako u nedogled. Budem i gladna, ali uglavnom zbog lijenosti ne kuhanja. Moja gotovo sva hrana osim salata je kuhana hrana. Šećer ne unosim. Nemam ni tolike potrebe. Dugo mi je trebalo doći do ovog stupnja odlučnosti, ali rezultati su me motivirali da se još više posvetim dijeti. Jedva čekam lijepo vrijeme i trčanje na igralištu.

Da skratim cijelu poantu priče i svoje osobno iskustvo, zaključak koji sam donjela nakon mjesec dana i 6 kg manje je sljedeći: gladna nisam, tako da sve ovo niti ne mogu zvati dijetom, već sam naučila prihaviti svoje slabosti i mane, a svoj snagu preusmjeriti na cilj izvrstan za moje zdravlje – prihvatila sam i promijenila način prehrane što je na samom početku mog puta rezultirao gubitkom suvišne vode, poboljšanjem cirkulacije, gubitkom kilograma, preksrasnoj koži (do prije mjesec dana imala sam više prištića nego u pubertetu), jačim noktima, i općem psiho-fizičkom zadovoljstvu (šta god vam palo pod ovim na pamet).

Kile nisu samo višak, one su i teret, i za zdravlje i za budžet.

Dug je put iz guzice do mozga (a ja imam poveću rit bar još za sad) ;)

Vidimo se na ljeto u mom novom bikiniju par brojeva manjem ;) ako vam trebaju recepti, motivacija, rame za plakanje, odlazak na kavu iili savijet – znate broj i mail

 



Oznake: